Een groot deel van de mensen in Mungatsi leeft in armoede, waardoor er geen voedselzekerheid is. Stichting ACSO in Kenia maakt een verschil voor de gemeenschap en de kinderen in Mungatsi door op diverse manieren ondersteuning te bieden, gericht op duurzame ontwikkeling en verbetering van levensomstandigheden. ACSOKENIA.NL draagt financieel bij aan verschillende duurzame projecten op het gebied van veeteelt, landbouw en watervoorziening.
Veeteelt
In juli 2022 is er geïnvesteerd in de eerste koe. De koeien blijven eigendom van ACSO, maar worden aan verschillende gezinnen binnen het project toevertrouwd. In deze vorm van microkrediet worden de mensen begeleid in verantwoordelijkheid en zelfvoorziening.
Er is gekozen voor inlandse koeien, die beter bestand zijn tegen de lokale omstandigheden en minder vatbaar zijn voor ziekten. De kosten voor een koe bedragen ongeveer € 300, met daarnaast maandelijkse verzorgingskosten. De namen van de koeien hebben een verbinding met de gever; zo hebben we bijvoorbeeld Paula, Myrna, Chrobby, Germa, Hanna en Grace! Over de kalfjes die worden geboren, zijn afspraken gemaakt: het eerste kalf behoort tot de stichting (om aan een ander gezin toe te vertrouwen), terwijl het tweede kalf het gezin zal toebehoren.
De melk van de koeien wordt gebruikt tijdens de kinderochtenden, en overtollige melk kan worden verkocht. De dierlijke mest wordt gebruikt om de schrale grond te verrijken voor het verbouwen van maïs, wat de oogst zal verhogen.
Ons doel is om elk gezin binnen het ACSO-project een eigen koe te geven, en we zijn goed op weg! Met de donaties die we hiervoor ontvangen, kunnen we het aantal koeien blijven uitbreiden!
Landbouw
Door de sterk gestegen kosten voor pootmaïs en bemesting, zonder overheidssteun, is ACSO in 2022 gestart met een maïsproject. Met dit initiatief kunnen gezinnen zelf maïs verbouwen voor eigen gebruik, als veevoer en voor verkoop op de lokale markt. Zo vergroot het project niet alleen hun voedselzekerheid, maar draagt het ook bij aan de zelfredzaamheid en economische stabiliteit van de gemeenschap. Agrarische training zal helpen bij het optimaliseren van de landbouwtechnieken zoals de wisselteelt en verhogen van het rendement.
Vóór het regenseizoen in april verstrekken we pootmais en kunstmest, met de afspraak dat deelnemers 2 kg van hun opbrengst aan ACSO afstaan. Een aanzienlijk deel van deze opbrengst is gereserveerd voor onze kinderochtenden. Met de resterende opbrengst ondersteunen we het zogenaamde ’tablebanking-systeem’; dit heeft tot doel de zorgverleners economisch te versterken en zelfvoorziening te bevorderen door eigen bijdragen.
Watervoorziening
In Mungatsi is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend, en het gebrek hieraan leidt vaak tot ernstige gezondheidsproblemen zoals jiggers (zandvlooien die de huid aantasten), diarree en zelfs sterfte. De inwoners – dat is vooral de taak van jonge kinderen – moeten vaak tot wel zes kilometer lopen, door hitte en met zware jerrycans vol water. Dankzij donaties hebben we sinds 2020 vijftien waterputten kunnen bouwen, dit is zó nodig en betekent een positieve verandering voor het hele dorp.
Elke handgegraven put bereikt grondwater op 7,5 tot 11,5 meter diepte en kost ongeveer € 350. Eén put voorziet gemiddeld drie gezinnen van schoon drinkwater, maar de behoefte is groot: nog zeker veertig extra putten zijn nodig. Donaties voor het aanleggen van nieuwe waterputten zijn dus méér dan welkom!